duminică, 8 ianuarie 2017

Iarna e frumoasa... și nu prea...



De ce spun asta? Pai.....hai sa vedem! E minunat sa privești cum ninge cu fulgi maaari care par ca dansează în drumul lor spre pământ, cum se așterne strat, dupa strat de nea, cum se plimba copiii cu saniutele, cum se bat cu bulgari... Am un vecin de 12 ani care e pasionat de iglu-uri. Pentru el, iarna inseamna experienta deosebita de construi casuta aceea de gheata, pentru care depune eforturi apreciabile, se ofera chiar sa ajute la deszapezit, doar pentru a face rost de "materiale de constructie".
Iarna e frumoasa cand iesi sa te joci in zapada, indiferent de varsta, cand te pomenesti razand aiurea la atingerea unui fulg rece, sau a unui bulgare care cere razbunare imediata. In general, iarna e frumoasa pentru ca e asociata cu vacanta...un timp in care totul se face mai incet, fara graba, in limitele alese de noi. E frumos in special sa privesti iarna de dincolo de fereastra, dintr-un mediu cald, primitor, unde persista aroma de brad si portocale. Ca sa nu mai spun de vinul fiert! Care nu are niciun farmec baut in alt sezon. Nu are nici sens, de altfel. Da....iarna e frumoasa! Cand vezi doar aceste aspecte, e chiar superba!
 Dar....e si foarte urata si nesuferita! De ce? Pai cum, de ce? Pentru ca e groaznic de frig! Pe langa asta, fulgii aia faini, pe care ii admir eu pe fereastra cum danseaza, si se transforma in plapuma alba de nea, sunt o nenorocire pentru altii... Ma gandesc la cei care sunt nevoiti sa circule pe drumuri aproape inaccesibile, sau care au ramas izolati datorita conditiilor meteorologice, sau la cei care nu au echipament adecvat de iarna sau posibilitatea de a se deplasa undeva... Mie nu-mi place iarna! Nu-mi place pentru ca ea inseamna mormane de zapada pe trotuare, balti pe la majoritatea trecerilor de pietoni, drumuri inchise, soferi nervosi, teama de a nu fi accidentat, chiar daca iti vezi de treaba, imbracat cu 1000 de haine ( pentru ca sunt sensibila la frig), o multime de virusi si viroze.... E urat iarna pentru ca se intuneca devreme. Dupa ce trec sarbatorile si trebuie sa reintram in circuitul de zi cu zi, iarna devine treptat un cosmar. Trebuie sa te trezesti mai devreme ca de obicei, sa faci carari, sa deszapezesti masina, sa te rogi sa porneasca, sa astepti pana se incalzeste, sa te imbraci cu cele 1000 de haine mentionate mai sus, sa imbraci copilul cu alte 1000 de haine, in urlete si proteste, sa te grabesti, desigur, pentru a nu intarzia... Si uite asa, din starea aceea, mirifica, de relaxare, intri urgent intr-una de stres si te intrebi: " nu mai vine vara, odată?"
Mda... asa e iarna! Urata si frumoasa in acelasi timp. Asa ca, ma duc sa beau o ciocolata calda cu aroma de scortisoara si ... Ba nu, ma duc sa mananc o farfurie de ciorba delicioasa de curcan cu loboda si leustean, care miroase demential. Sigur voi reusi sa-mi antrenez si sotul in aceasta activitate, apoi....ne imbracam cu mia de haine, infofolim copilul si....iesim sa mai dam o lopata de zapada ca ninge de azi dimineata... 

2 comentarii:

  1. Ma bucur ca am posibilitatea sa-ti cunosc "paginile din viata". Ma bucur ca te-am intalnit si ca faceti parte acum din vietile noastre.
    Abia astept sa-ti citesc toate povestile!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a plăcut mult, parcă îmi place şi iarna de acum.Cu mult drag mătuşa Ioanei.

    RăspundețiȘtergere